News
  • Register

Ove godine biće zaista mnogo prilika za zajedničke vožnje. Neke destinacije će biti dosta udaljene pa nije loše da se dogovorimo oko načina vožnje i same pripreme za nju.

 

 

Na nekoliko poslednjih grupnih vožnji u kojima sam učestvovao sam primetio da nam je vozačka kultura po tom pitanju na niskom nivou. Zato da pokušamo da razjasnimo neke stvari…

Prvi korak

Naravno, mora se prvo znati gde se putuje. Ako je cilj daleko van asfaltnih puteva a vozite R nemojte ni da pokušate da se prijavljujete ili nabavite cross. Najbolje je da je grupa sličnih sklonosti i sličnih motocikala. Neko voli često da fotografiše, neko voli da ruča u restoranu a neko voli da secka čajnu kobasicu i paradajz na nekoj serpentini. Neko voli brzu vožnju, a neko laganicu i poluotvoren vizir. Zato se pre puta dogovorite. Ako je grupa veća, grupišite brze i sporije vozače i podelite se u dve ili više grupa, uz prethodni dogovor o mestima sastanka na putu. Velika grupa teško pretiče, i teška je za preticanje, što unosi nervozu u ostale učesnike u saobraćaju. Svaka grupa sa više od četiri motocikla, može se smatrati većom grupom.

Mesto i vreme okupljanja

Mesto može biti neka benzinska pumpa ili još bolje kafić ili restoran. Obično po neko zakasni pa je čekanje na njega lakše uz kafu i sokić. Treba dogovoriti vreme za okupljanje i vreme za polazak. Vodite računa da ne kasnite. Na sastanak dodjite spremni za vožnju, što znači u punoj opremi i sa punim rezervoarom goriva. Zaista je nervirajuce da se par minuta po polasku ponovo staje radi sipanja goriva… Podrazumeva se da je motocikl prethodnog dana pregledan i da je u besprekornom stanju.

Razmenite telefonske brojeve za slučaj da dodje do potrebe za brzom komunikacijom. Dogovorite se oko tačne trase puta i mesta za stajanje. Stajanja neka budu na najviše sat vremena vožnje. To su ujedno i mesta za nalaženje ako se nekim slučajem pogubite za vreme vožnje. Obavezno vodite računa koji motocikl može najmanje preći sa rezervoarom goriva, da bi se odabrala odgovarajuća pumpa, i tu sipajte opet svi. Neko iskustvo kaže da se ne prelazi više od 150 km bez tankovanja. Prilikom stajanja na pumpi obavite i ostale poslove koji se hmm.. redovno moraju raditi. Prva stvar koju ja radim na pauzama je da vlažnom mikrofiber krpicom koju uvek imam kod sebe na motoru, obrišem vizir kacige i far(ove) motora.

Pre vožnje dogovorite se ko je vodja puta. Taj će voziti na čelu kolone i diktirati tempo. Vrlo važno je da taj ima osećaj za brzinu, i da je podesi prema motorima i znanju vozača u grupi. Podrazumeva se vožnja bez naglih ubrzanja ili kočenja, unapred dogovorenom brzinom. Iza vodje grupe voziće najsporiji članovi grupe, na osnovu kojih će vodja uz pomoć retrovizora podešavati ritam vožnje. Na kraju kolone trebao bi da bude opet jedan iskusan motociklista.Nije loše da se dogovorite oko nekih znakova, kao što su “Nemam goriva”, “Imam kvar”, “Stani”, “Gladan sam” i slično.

Krenuli smo

 

Postoji par veoma važnih pravila kod vožnje u grupi i vrlo je važno da ih se pridržavate. Osnovna stvar je rastojanje od prethodnog motocikla. Iskustvo govori da je potrebno voziti na 2 sekunde iza, i da je to vreme dovoljno da se zakoči u slučaju potrebe.

Samo saznanje da je vozač iza vas na rastojanju vas smiruje i daje osećaj slobode na putu. Imao sam prilike da vozim sa vozačima koji su mi stalno bili u repu, čak toliko da ih ni u retrovizorima nisam video. Par puta smo u toku vožnje imali problematične situacije u vezi sa zaustavljanjem ili skretanjem. Sve ovo smanjuje koncentraciju, brzo umara i smanjuje zadovoljstvo u vožnji. Vrlo važno je da imate poverenja u vozača iza sebe.

Drugo važno pravilo je u vezi preticanja. Preticanja u okviru grupe – nema! Kad se jednom krene, dobili ste svoju poziciju u grupi i zadržite je do sledećeg stajanja, jer preticanje u grupi može dovesti samo do problema. Skoro sam vozio u grupi u kojoj je bilo preticanja čak i sa desne strane, i to je jedan od razloga zašto pišem ovaj članak.
Kada dodje do preticanja drugih vozila, pretičite pojedinačno, nikako po dva ili više motocikala!! Preticanje započnite tek kada je prethodni motocikl to potpuno završio! Takodje, dajte mu vremena da se odmakne od vozila koje je pretekao da bi vi imali mesto da se smestite po preticanju. Ovo su kritični manevri i obavljajte ih krajnje pažljivo!

Ukoliko vam vožnja iza prethodnika ne odgovara, pokušajte pažljivo da ga obidjete na nekom pravcu uz prethodnu najavu sirenom, ili još bolje posle sledeće pauze promenite mesto u grupi. Ako vam vožnja iza njega odgovara, zapamtite to iskustvo za sledeću vožnju jer tako grupa postaje sve bezbednija.

 

Ukoliko vozite autoputem, a želite da smanjite prostor koji grupa zauzima možete voziti u cik-cak rapsoredu.