News
  • Register

Posedovanje A kategorije je zakonski uslov za vožnju motora zapremine preko 50ccm i koji mogu postići brzine veće od 50 km/h. 

 

 Na žalost, obuka i polaganje su trenutno veoma loše organizovani, pa ako se rešite na ovaj poduhvat verovatno ćete većinu stvari uključujući i obuku da uradite sami, bez ičije pomoći. Da bismo vam bar malo olakšali, u ovom tekstu detaljno opisujemo proces polaganja za A kategoriju.

 

Uslovi

Pravo polaganja imaju kandidati stariji od 16 godina. Dok ne napune 18 godina vozačka dozvola je ograničena na upravljanje motociklima radne zapremine do 125ccm. Da biste mogli da izadjete na polaganje za A, morate imati potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa (PSP) ili B kategoriju. Pored toga, potrebno vam je i lekarsko uverenje da ste sposobni za upravljanje vozilom A kategorije.

Priprema

Lekarsko uverenje vadite u domu zdravlja u svom mestu. Potrebno je da prethodno kupite obrazac za lekarsko uverenje. Postupak dobijanja uverenja uglavnom se svodi na površne preglede kod nekoliko doktora, rutinsko popunjavanje formulara i udaranje pečata, ali može biti malo zamorno zbog gužvi i čekanja. To “zadovoljstvo “ će vas koštati 2000-4000 dinara, cena varira od mesta do mesta.

Pre nego što uradite bilo šta dalje najbolje je da odete u auto-školu u kojoj biste polagali i raspitate se šta vam je sve potrebno za polaganje, kao i da li auto škola poseduje motor za polaganje ili ga morate sami obezbediti. Motor na kom ćete se obučavati mora imati preko 50ccm, a ne sme imati preko 125ccm ukoliko niste punoletni, ali bitno je da ne mora da ima menjač, dakle može skuter. Motor za polaganje mora imati menjač. Spisak dokumenata koji će vam biti potreban u procesu dobijanja L tablice i obuke sastoji se od sledećih:
· Lična karta (na uvid i kopije)
· PSP (na uvid i kopije)
· Lekarsko uverenje
· Saobraćajna dozvola za motocikl (na uvid i kopija)

Ukoliko se motocikl ne vodi na vas tom spisku treba dodati ovlašćenje, overeno u sudu ili opštini, u kom piše da se “motor izdaje u svhu obuke i polaganja A kategorije”. Takodje, ukoliko je prošlo više od 6 meseci od poslednjeg tehničkog pregleda vozila velika je verovatnoća da ćete morati opet da uradite tehnički. Sa tim dokumentima ponovo odete u auto-školu, oni uzmu sve što im je potrebno i u većini slučajeva vam popune zahtev za izdavanje L tablice. Tu se otprilike završavaju obaveze auto-škole i za sve to im plaćate oko 5000 dinara. Nakon toga na red dolazi SUP, uglavnom onaj šalter gde se izdaju saobraćajne dozvole za vozila. Opet je najbolje da pre nego što bilo šta uradite pitate šta vam je sve potrebno za uzimanje L tablice, a spisak bi trebalo da izgleda ovako:
· Zahtev za izdavanje (koji su vam dali u auto-školi ili ga popunjavate na licu mesta)
· Kopija saobraćajne
· Potvrda o izvršenom tehničkom pregledu
· Ovlašćenje (ukoliko se motor ne vodi na vas)
· Kopija PSP-a
· Dve uplatnice

Uputstvo za popunjavanje uplatnica dobijate na šalteru, a plaćate korišćenje L tablica (izmedju 5000 i 5500 dinara) i republičku administrativnu taksu (oko 500 dinara). Dobijanje L tablica je zvanični početak vaše obuke. Na potvrdi koju dobijete pri prijemu tablica naznačen je datum za vraćanje koji treba da ispoštujete jer se prekoračenje roka plaća. Tablica ostaje kod vas uglavnom oko 15 dana, i za to vreme treba da ovladate motorom i uvežbate poligonske vežbe o kojima ćemo malo kasnije. Da bi izbegli neprijatnosti sa policijom, tablicu okačite na zadnji deo motora i uvek sa sobom nosite potvrdu o izdavanju. Bitno je da znate da L tablicu možete izvaditi samo u gradu u kom je vaše prebivalište i na toj opštini jedino i važi. Kada je vratite i dobijete potvrdu da ste završili obuku idete u auto-školu i dogovarate se oko termina za polaganje.

Polaganje

Polaganje se sastoji od polaganja teorijskog dela i polaganja vožnje. Teorijski deo je prilično lak: u auto-školi ćete dobiti testove koje treba da naučite, a na polaganju ćete dobiti kombinaciju od dva lista pitanja.

Polaganje vožnje je u većini slučajeva teži deo. Sastoji se od dve poligonske vežbe i vožnje po gradu. Prva vežba koju ćete raditi na poligonu je vožnja po pravoj liniji: na stazi dužine 50ak metara i ne široj od 0.5m treba da prešaltate u 2. brzinu i zaustavite motor bez gaženja linija sa strane što bliže zaustavnoj liniji (ni nju ne smete zgaziti) i onda sve to ponovite u drugom smeru, da se vratite na mesto sa kog ste pošli. Druga vežba je malo teža, čuvena “osmica”, strah i trepet medju budućim bajkerima. Cilj vežbe je da motociklom opišete “osmicu” u okviru kvadrata koji je za to namenjen, a da ne spustite nogu i ne nagazite liniju. Zbog ove vežbe je bitno da motor kojim polažete bude mali, okretan, lak i sa što manjim krugom zaokreta. Najpogodniji su enduro motocikli male zapremine. Uz odgovarajući motor i malo vežbe i “osmicu” ćete uraditi bez problema.

Kada prodjete poligonske vežbe, krećete na vožnju po gradu. Bićete u pratnji dva automobila, jedan ide ispred vas i njega treba da pratite, a drugi prati vas i u njemu se nalazi komisija. Vožnja po gradu može biti nezgodna ukoliko nemate položenu B kategoriju, jer vas niko nije naučio kako treba da se prestojite pri skretanju, kako ulazite u jednosmernu ulicu i slične stvari zbog kojih se često pada. U tom slučaju najpametnije je zamoliti nekoga od instuktora iz auto-škole da prisustvujete na nekoliko časova vožnje kandidata koji polaže za “B” i da uz njegovu pomoć to savladate. Sve vreme budite skoncentrisani na put i ostale učesnike saobraćaja i imajte na umu da policajac koji vozi auto ispred vas želi da vas “navuče” da napravite grešku. Dakle, polako i sve po propisima, kao što ste naučili u teorijskom delu.

 

Ako vas sreća i znanje posluže, auto-škola šalje u SUP potvrdu o položenom vozačkom ispitu ili je sami odnosite i podižete vozačku. U suprotnom morate sačekati 15 dana pre nego što izadjete na polaganje ponovo i izdvojiti još oko 2000 dinara. Još jednom, pre polaganja se prvo raspitajte u auto-školi i SUP-u o svim detaljima jer se od grada do grada procedure neznatno razlikuju, a i cene i dažbine su drugačije.